Başlangıç > Donanım/Yazılım > Snubber Devresi Tasarımı

Snubber Devresi Tasarımı

Şekildeki buck regülatör için snubber tasarımı şu şekilde yapılır;

Vsw noktasına osiloskop ile baktığımızda sinyalin üst kısmında spike ve ringing görürüz. Diyelim ki ringing periyotunu da 7ns olarak ölçtük. (Bu yaklaşık 143 MHz eder. Böyle bir olayı izleyebilmemiz için en az 300MHz lik dijital bir osiloskopa ihtiyacımız var) Ölçülen değerleri kaydettikten sonra Vsw noktasından şaseye (yani diyodun üzerine) bir kondansatör lehimliyoruz ve tekrar ringing periodunu ölçüyoruz. Periodun 14ns yani başlangıç değerinin 2 katı olduğu kondansatör değerini deneme yanılma ile bulmaya çalışıyoruz. Diyelim ki 330pF lik bir kondansatör ile bu değeri elde ettik.

Formülüne göre, Cext deneme yanılma ile bulduğumuz değer olmak üzere, Cs yi bulmak için bu değeri yerine yazarsak Cs=110pF olarak hesaplanır. Bulduğumuz bu değeri aşağıdaki denklemde yerine koyarsak

Ls değeri de 11.2nH olarak hesaplanacaktır.

Snubber devresinde kullanacağımız Csnub değeri, hesapladığımız Cs değerinin 5 katı veya daha fazlası olmalıdır (Csnub≥5Cs). Bu durumda 5x110pF den bu değer 550pF çıkar. Yakın ve büyük bir değer olan 560pF, snubber kapasitesi olarak kullanılabilir.

Rsnub değeri ise

formülüne göre hesaplanır. Bulduğumuz Cs ve Ls değerlerini yerlerine yazarsak, snubber direnci yaklaşık 5Ω olarak hesaplanır. Rsnub direnci gücü ise

formülüne göre hesaplanır. Burada Vp değeri direnç üzerinde ölçülen gerilimin pozitif değeri, Vn ise negatif değeridir. Bu durumda 40V giriş gerilimimiz olduğununu ve direnç üzerindeki gerilimlerin Vp=40V, Vn=20V olduğunu var sayarsak, 150kHz anahtarlama frekansı için yukarıdaki formüle göre direnç gücü, 0.084W olarak hesaplanır.

 

 

Reklamlar
  1. aydın gokcukur
    02 Nisan 2014, 21:20

    n kanal bir mosfet için snubber nasıl olacaktır açıklama yaparmısınız

  1. No trackbacks yet.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: