Başlangıç > Donanım/Yazılım > Metal Dedektörü

Metal Dedektörü

Bu devrede 2 adet colpitts osilatör bulunmaktadır. Her 2 osilatörde normalde aynı frekansta salınım yapmaktadır fakat metal sezen osilatörün bobinine metal cisim yaklaştırıldığında osilasyon frekansı değişir. 2 osilatörün ürettiği işaretler bir çarpım devresinin girişine uygulanır. Dolayısı ile çarpım devresini çıkışında f1+f2 ve f1-f2 olmak üzere 2 işaret bulunur. Çarpım devresi çıkışını alçak geçiren bir devre ile süzersek f1-f2 yi kullanabiliriz. f1-f2, dedektör bir metal algılamadığında 0Hz dir. Herhangi bir metal, dedektör bobinine yaklaştırıldığında, bir osilatörün frekansı kayacağından f1-f2 0Hz den farklı değerler almaya başlar. Yaklaşık 10-20Hz üzerine çıktığında ise bu fark frekansı artık duyulabilir bir bölgededir. Eğer ses yükselteci ile kuvvetlendirilirse metal yoğunluğuna göre tizleşen ses seviyeleri elde edilebilir.

Devrede L1 sabit, L2 ise sensör bobinidir. D1, D2 ve R10 çarpım devresini oluşturur. Ardından gelen transistörlü kat tampon devresidir. R13 ve C11 bu devrenin çıkışındaki alçak geçiren filtreyi oluşturur. Burada elde edilen ses frekansı bandındaki işaret kuvvetlendirici katına aktarılır. Kuvvetlendirici katındaki R17 direnci geribesleme direnci olup ses şiddetini ayarlar. R16 ise 8Ω luk bir hoparlördür.

PCB dökümanları Alt bakır, Delik bilgisi, Şema, Üst yerleşim

Reklamlar
  1. burhan
    31 Ekim 2012, 11:40

    merhaba, öncelikle çok yararlı bir çalışma elinize sağlık

    D1, D2 ve R10 çarpım devresi demişsiniz bu çarpım kısmının mantığı nedir yani teorik altyapısı ?

    • 31 Ekim 2012, 13:43

      aşağıdaki formüle göre iki sinüs işaretini çarparsak
      sin(a).sin(b)=−½[cos (a+b)−cos(a-b)]
      den iki adet yeni işaret oluşur. yani yazıda bahsedilen f1+f2 ve f1-f2 buradan geliyor.

      ayrıca frekans olarak çarpma zaman düzleminde toplamadır. sinyaller ve sistemler kitaplarında matematiksel ifadeleriyle birlikte bulabilirsin.

      frekansta çarpma işlemi zamanda toplamaya denk geliyorsa devrede de aynı işlemi yapabiliriz demektir. 2 işareti R10 üzerinde toplarsak frekans düzleminde çarpmış oluruz. tabi bu durumda diyotları da eklemeliyiz ki 2 kaynak birbirlerine akım basmasınlar, akım yönleri sadece R10 a doğru olsun…

  2. burhan
    31 Ekim 2012, 16:30

    aslında zaman düzleminde toplamanın frekans düzlemin de çarpma olduğunu öğrenmiştik söylediğiniz derslerde ama bunu iki farklı frekanslı sinyali bir direnç üzerine düşürerek yapabileceğimizi ne öğrendik ne de benim aklıma geldi 🙂
    devrenin bu kısmını multisim de yaptım ama düzgün bir sonuç elde edemedim. Bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi ? Birde farklı bir frekans için aynı devre de iş görür mü ?
    Cevap için teşekkürler hocam

    • 31 Ekim 2012, 16:41

      multisimin, 2 diyot ve 1 dirençten oluşan çarpma devresini simule edebilmesi lazım. tabi olayı doğru gözlemleyebilmek için kaynakların genliklerini eşit frekanslarını en azından biri diğerinin 2 katı olacak şekilde seçmekte fayda var. mesela biri 50 diğeri 150Hz olan iki işaretle deneyebilirsin…

  3. burhan
    22 Mayıs 2013, 12:21

    merhaba, birşey sormak istiyorum ;

    colpitss osilatörden lc devresine giden akım aşağı yukarı 5-10 mA arasında sanırım. acaba osilatörün transistörlü kısmı yani kolektör çıkışı ile lc devresi arasına gerilimi değiştirmeden sadece akımı kuvvetlendirecek bir kat koymak mümkün mü ? bu osilatörün çalışmasını bozar mı, menzili arttırır mı ?

  4. enes furkan ayhan
    23 Kasım 2013, 17:57

    pardon burada hoparlör bağlentı uçları ve arama bobini sarımı nereye bağlanacağını anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim

  1. No trackbacks yet.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )